Årets Laks 2014 – Helle Thorning-Schmidt

LGBT Danmark uddeler hvert år Årets Laks ved Copenhagen Pride. Årets Laks 2014 er statsminister Helle Thorning-Schmidt. Da statsministeren var i Bruxelles på dagen, blev overdragelsen optaget tidligere på ugen i statsministeriet. Optagelsen vistes som en del af programmet ved Copenhagen Pride. Her følger begrundelsen og takketalen.


SØREN LAURSEN
Mit navn er Søren Laursen. Jeg er forperson for LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. Hvert år uddeler vi Årets Laks – hvem skal have den i år?

Da regeringen skrev sit regeringsgrundlag i 2011 indførte man for første gang et LGBT-afsnit. Man ville se på ægteskab, herunder kirkelig vielse. Man ville se på regnbuefamilier og på, hvordan man inkluderer vores familier bedre. Og man ville se på juridisk kønsskifte og kønskorrigerende behandling. Hvordan ville man implementere det? Det var bredt formuleret, meget var muligt.

I 2012 fik vi det kønsneutrale ægteskab. Det var på tide – det var elleve år efter Holland som de første havde indført det. I 2013 fik vi verdens fremmeste børnelov på regnbuefamilieområdet. Og i 2014, i år, har vi fået frit juridisk kønsskifte, det vil sige, vi kan hver især selv beslutte, hvilket juridisk køn, vi vil have. Det er så fremmeligt, at det i hele verden kun har sin lige i Argentina og Uruguay.

Man kunne, da man skulle implementere regeringsgrundlaget, have valgt en minimalløsning. Det gjorde man ikke. Man kunne have valgt at følge med strømmen. Det gjorde man heller ikke. Man valgte at slå et slag ekstra og igen gøre Danmark til et foregangsland.

Og derfor går Årets Laks til chefen for det hele: Statsminister Helle Thorning-Schmidt.

HELLE THORNING-SCHMIDT
Tusind tak for prisen. Det at blive Årets Laks er simpelthen en af de fornemmeste priser, man kan få i Danmark. Som jeg ser det handler det om respekt for alle, respekt for den kærlighed, der er mellem mennesker. Men – som det også blev sagt i begrundelsen – opfatter jeg det også som en politisk pris. i ved jo allesammen godt, at loven om kirkelige vielser af homoseksuelle ikke kom af sig selv. Muligheden for juridisk kønsskifte, den er heller ikke kommet af sig selv. Det kræver politisk vilje. Den politiske vilje, den står regeringen for, og den står jeg for. Og derfor er det også en stor glæde og en stor ære at få lov til at blive årets laks, jeg er meget glad for det.

Jeg har ved tidligere lejligheder jo deltaget i priden, det er jo en fantastisk fest. Det kan jeg desværre ikke i år, fordi jeg er i Bruxelles, men jeg ærgrer mig over ikke at kunne være med. Det er jo en fest, der sætter København på den anden ende, hvor man altid møder nye mennesker, hvor der er en livsglæde, og som man kan blive helt stolt og glad af at være med til. Det handlerdybest set om, at enhver har ret til at være sig selv, og leve det liv, som man selv ønsker. Så det er en kæmpefest for os allesammen – ikke bare for nogen, men for os allesammen. Og det er jeg utrolig glad for at have fået lov til at være en del af.

Kære allesammen – hav en rigtig dejlig fest. Tusind tak for prisen, jeg er både stolt og glad over, at jeg nu får årets laks – tak skal I have.