På søndag bliver Danmark igen foregangsland

PRESSEMEDDELELSE

På søndag bliver Danmark igen foregangsland

Den 1. december træder ny lovgivning i kraft, der giver regnbuefamilier* vilkår i verdensklasse.

 

En børnefamilie består af far, mor og børn… eller hvad? Sådan er loven i hvert tilfælde indrettet – indtil på søndag. For den 1. december træder revisionen af børneloven i kraft, og kommer dermed til at omfatte en meget bredere palet af familietyper.

To kvinder: Ville man nogensinde sige til en nybagt far, at hvis han vil være juridisk far til sit barn, så må han gifte sig med moderen og adoptere barnet? Nej, vel. Men det siger man i dag til en medmor, hvis partner føder et barn. Men nu kommer disse familier ind under børneloven, og medmor kan blive juridisk forælder lige så let som en far.

To kvinder og en mand: I mange regnbuefamilier kender de biologiske forældre hinanden. I nogle familier er mandens rolle far, i andre familier er mandens rolle sæddonor. Typisk beslutter man sig allerede under planlægningen af familien, hvilken rolle de forskellige parter skal have. Men i dag kan disse beslutninger ikke fastholdes, og det skaber usikkerhed. Med den nye lov, anerkender staten derimod de involverede parters beslutninger, og barnet får sine to juridiske forældre fra fødslen.

Børneloven håndterer både gifte og ugifte forældre. For ægtepar af modsat køn, gælder formodningsreglen, pater est-reglen, som siger, at ægtemanden pr. definition er forælder til barnet. Den regel kunne man have generaliseret til par af samme køn, en parens est-regel, men det ville forhindre, at en mand ville kunne blive juridisk far til sit barn, hvis han fik det med en kvinde, der var gift med en kvinde. Regeringen anerkendte imidlertid, at regnbuefamilier er anderledes end traditionelle familier, og valgte at gøre op med pater est-reglen, som har været med os siden romerretten.

Med den nye børnelov bringer Danmark sig frem i verdenseliten, når det kommer til regnbuefamiliers retsstilling. Mange lande har tilsvarende lovgivning i forhold til lesbiske par, men at lave en løsningsmodel for tre parter er ny.

”Det er endog meget tilfredsstillende, at Folketinget har gennemført denne historiske revision af børneloven,” udtaler Søren Laursen, retspolitisk talsperson for LGBT Danmark. ”Det er ikke første gang: I 1989 indførte Danmark – som det første land i verden – det registrerede partnerskab. I 1999 gjorde vi det som de første muligt for et barn at have to juridiske forældre af samme køn. Og nu indfører vi, at to kvinder og en mand kan kan indgå en bindende aftale om, hvem af dem, der skal være juridiske forældre,” uddyber Søren Laursen.

Den kvinde, der føder barnet, vil altid blive juridisk forælder. Med loven kan det afgøres, om det skal være manden eller partneren, der skal være den anden juridiske forælder.

Politikerne har ikke villet anerkende mere end to juridiske forældre.

 

Med venlig hilsen
LGBT Danmark
Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner

Søren Laursen
Retspolitisk talsperson 

Se Søren Laursens præsentation (slides på engelsk) om den nye lov her:  https://panbloggen.wordpress.com/2013/10/24/the-new-childrens-act/

Yderligere materialer: https://panbloggen.wordpress.com/category/2-omrade/born/foraeldreskab/

 

* Regnbuefamilier er familier, hvor mindst én af forældrene er en LGBT-person, dvs. lesbisk, bøsse, biseksuel eller transperson.