Orlov på vej til medmødre

Af Søren Laursen [Bragt på http://www.lbl.dk]

Bredt flertal for løsning

Flere medier fortæller i dag, at der er et bredt flertal på Christiansborg for at give medmødre adgang til hvad der svarer til fædreorlov.

Landsforeningen for bøsser og lesbiske har i mange år peget på de urimelige forhold for regnbuefamilierne, der ikke som andre familier kan få lov til at være samlet efter fødslen.

Som loven er i dag, kan en medmor ikke blive anerkendt som forældre, med mindre hun stedbarnsadopterer barnet, hvilket imidlertid tidligst kan ske tre måneder efter fødslen. Og er hun ikke anerkendt, kan hun ikke få orlov. Det første måneder efter fødslen er medmor derfor ikke juridisk i familie med sit barn og kan ikke få orlov.

Det er ikke blot orlov, der er problemet. Det opleves som meget utrygt, ubehageligt og urimeligt, når man som nybagt familie ikke har retlig beskyttelse. Det fylder f.eks. meget i familiernes tanker, hvad man skal gøre, hvis den biologiske mor skulle dø inden medmoderen anerkendes som forælder.

Landsforeningen er derfor meget tilfreds med, at det nu ser ud til, at der er bedre forhold på vej

Forslaget støttes tilsyneladende af EL, SF, S, RV og en række Venstre-politikere. Konservative politikere har derimod udtrykt modstand mod forslaget.